Ρόδος, 18/01/2008
Τα μυστικά του Ταζ Μαχάλ
και οι πυρηνικές συμπάθειες του Πρωθυπουργού
Σύμφωνα λοιπόν με τα ινδικά πρακτορεία ειδήσεων ο κ Καραμανλής εξέφρασε την προθυμία της Ελλάδας να υποστηρίξει το αίτημα της Ινδίας για διεθνή συνεργασία για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Γιατί ζητάει διεθνή συνεργασία η Ινδία?
Τα δεδομένα: Η Ελλάδα, είναι μέλος -μαζί με άλλες 44 χώρες- του Nuclear Suppliers Group (NSG), που δημιουργήθηκε το 1975 ως απάντηση (τι ειρωνεία) στην πυρηνική δοκιμή της Ινδίας, που είχε πραγματοποιηθεί ένα χρόνο πριν, προκειμένου να τεθούν περιορισμοί στην εξαγωγή και μεταφορά πυρηνικών υλικών ή εξοπλισμού ή τεχνολογίας. Στη μαύρη λίστα των αποκλεισμένων χωρών είναι η Ινδία, η οποία μαζί με άλλες 3 χώρες (Ισραήλ, Πακιστάν, Β. Κορέα), είναι οι μόνες που δεν έχουν υπογράψει την Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (NPT).
Είναι η δεύτερη φορά που ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευρισκόμενος στο εξωτερικό «ευλογεί» την πυρηνική ενέργεια. Η πρώτη φορά ήταν στη Βουλγαρία το 2006, όταν είχε δώσει το πράσινο φως για τον πυρηνικό σταθμό στο Μπέλενε. Είχε εκφράσει τότε την ικανοποίησή του για την ανάληψη εκ μέρους της Βουλγαρίας της υποχρέωσης να καλύπτονται οι όροι που έχουν σχέση με την πυρηνική ασφάλεια, παρά το γεγονός οτι έχει καταγγελθεί το πυρηνικό πρόγραμμα στο Μπέλενε ακόμα και από ανώτατους αξιωματούχους (όπως πχ του πρώην Προέδρου της Βουλγαρικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας) ως υψηλότατου ρίσκου.
«Με την δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού και τη διευκόλυνση που παρέχεται στην Ινδία, αχρηστεύεται στην ουσία η Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών και ανοίγει ακόμα περισσότερο ο δρόμος χωρίς επιστροφή. Ευθυγραμμίζεται η Ελλάδα με την απύθμενη υποκρισία που χαρακτηρίζει τις κυρίαρχες δυνάμεις -με πρώτες τις ΗΠΑ- στα θέματα των πυρηνικών» ήταν το σχόλιο του Προέδρου του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου, Θανάση Αναπολιτάνου.
Η Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία στο εσωτερικό δια στόματος Υπουργών της δηλώνει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό διά στόματος Πρωθυπουργού διευκολύνει το δρόμο προς την πυρηνική τρέλλα, οφείλει να πάρει μιά ξεκάθαρη θέση. Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που εξαγγέλονται πυρηνικά προγράμματα από πολλές γειτονικές χώρες, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πυρηνικό κλοιό που απειλεί το Περιβάλλον, τη Ζωή και την Ειρήνη στην περιοχή.
Τα ραδιενεργά αέρια και η μόλυνση από τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών -πολύ περισσότερο σε περίπτωση ατυχήματος- δεν γνωρίζουν σύνορα.
Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι λύση. Είναι ένα ακόμη πρόβλημα.
Δεν πολεμάς τη χολέρα με την πανούκλα.
3 σχόλια:
νομίζω ότι την προηγούμενη εβδομάδα κάπου είχα διαβάσει ότι χρηματοδοτείται ήδη να ανοίξει ένα πυρηνικό εργοστάσιο στην Αλβανία, από Γάλλους ή Ιταλούς και ότι η Τουρκία θα φτιάξει δύο ή τρία πυρηνικά εργοστάσια. Θα μας περικυκλώσουν με πυρηνικά εργοστάσια. Θα μας περικυκλώσουν με τρόμο, με φόβο
Θελουμε το δικο μας Τσερνομπιλ! Πως να το κανουμε;
..και.. το'χουμε σιγουρο, οσο να'ναι.. με τη δεδομενη συχνοτητα (και ισχυ) των σεισμικων δονησεων στη περιοχη μας..
ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ
Καλώς τα παιδιά!!!
street spirit Έχεις δικηο!!Τελευταία έχουν δυσκολέψει πολύ τα πράματα. Στο προηγούμενο ποστ είχα λινκ γι' αυτό το θέμα στο: http://www.ecogreens.gr/gr/modules.php?name=News&file=article&sid=786
Ροδιά μου
Το χωριό μου, πριν από 85 χρόνια γκρεμίστηκε με 8,2 ριχτερ. Και δεν είναι καθόλου απίθανος ένας τέτοιος σεισμός στην ευρύτερη Βαλκανική. Μπρρρρ!!!
Δημοσίευση σχολίου