Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2006

"Μαμά πότε γεννήθηκε ο μικρός;" - Τα δεύτερα γενέθλιά μου στο "Αυτά που λες Μαρία"


Αν σας πω ότι έμαθα γύρω στα 13 μου, πότε ακριβώς γεννήθηκα. Θα το πιστέψετε;
Κι όμως, λίγο το ότι στο χωριό δεν είχαμε πάρτυ γενεθλίων, λίγο το ότι δε μας ένοιαζε, γιατί δεν το θεωρούσαμε σημαντικό (και γιατί άλλωστε;), δεν έτυχε. Μεγάλη σημασία είχε μόνο η ονομαστική γιορτή. Φαντασθείτε ότι μέχρι τότε έλεγα λάθος ζώδιο. Ο λόγος φυσικά ήταν ότι στην παράδοση της τοπικής κοινωνίας, τα ζώδια ήταν κάτι μεταξύ του ανύπαρκτου και του άνευ σημασίας χαζού νεωτερισμού. Αυτό φυσικά δεν οφείλεται σε κάποιου είδους θρησκοληψία, γιατί και τα μαγικά μας είχαμε και τα ξόρκια μας είχαμε και τα βότανά μας είχαμε και τα ξωτικά μας είχαμε κι ότι τέλος πάντων μπορεί να χαρακτηρίσει μια φυλή, μια κλειστή κοινωνία. Γενέθλια δεν κάναμε, κι αν κάποιοι κάναν, τα συμπεριφερόταν ως γιορτή ήσσονος σημασίας. Σ' αυτό συνηγορεί και το γεγονός, ότι στο σχολείο μοιράζαμε καραμέλες και παίρναμε ευχές και σφαλιάρες, μόνο στην ονομαστική μας γιορτή.
Την ακριβή ημερομηνία της γέννησής μου, την έμαθα μόνο όταν η κατά πολύ μεγαλύτερη αδερφή μου, επηρεασμένη απ' τα νεανικά περιοδικά της εποχής, έβαλε σκοπό να μαντέψει το μέλλον μου και έθεσε στη μητέρα μου το μνημειώδες ερώτημα: "Μαμά, πότε ακριβώς γεννήθηκε ο μικρός;" Τότε η μητέρα μου πήγε ευλαβικά στο εικονοστάσι και κάνοντας το σταυρό της πήρε στα χέρια της μια εικόνα, την φίλησε, είδε κάτι στο πίσω μέρος της και την έβαλε πάλι στη θέση της. Μετά με περισπούδαστο ύφος και με φωνή Δρυίδη, είπε την ακριβή ημερομηνία στην έκπληκτη αδερφή μου. Έγινε παύση μερικών δευτερολέπτων και αμέσως μετά ακούσθηκε η αδερφή μου να λέει: «μα τότε δεν είναι Τοξότης ! αλλά ... Σκορπιός!» Στην επόμενη συνάντησή μας, με ύφος καλού κηδεμόνα, μου αποκάλυψε την πραγματική ημερομηνία της γέννησής μου και ως εκ τούτου το ζώδιό μου, περιμένοντας να πάθω κάποιου είδους πολιτισμικό σοκ. Εγώ όμως διέψευσα τις προσδοκίες της και μ' ένα «Α καλά!» την κοπάνησα για το γήπεδο.
Κάπως έτσι έγινε κι έμαθα την ημερομηνία γέννησής μου. Όμως, τα γενέθλιά μου, ακόμη και σήμερα, δε μού 'ρχεται να τα γιορτάσω κι όσες φορές έτυχε να γίνει γιορτή, αιτία ήταν κάποιοι άλλοι.
Όμως εμάς τι μας νοιάζει;
θα μου πείτε και θα 'χετε δίκιο.

14 σχόλια:

Γιώργος είπε...

Να τα χιλιάσεις εύχομαι!

cuentos_nat είπε...

εγω βεβαια σου τα ειπα και απο το τηλ αλλα δεν πειραζει να τα ξαναπω, ευχες ειναι. Λοιποοοον.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Οσο για την ιστορια που εγραψες...δε σε πιστευω οτι εμαθες τοσο αργα!!!!
Σημασια δεν εχει ιδιαιτερη το να εχεις γενεθλια, ομως βρε αδελφε , ειναι μια καλη αφορμη για να γιορτασεις και να στησεις ενα μικρο γλεντακι με τους φιλους σου...
Feliz cumplea?os amigo....

ci είπε...

Eεεε ίσα που το είδα!
Χρόνια Πολλά ΚΑΙ Γλυκά και με πολλές γιορτές!:))

(ώρα έμαθες για ωροσκόπο?:Ρ)

mindstripper είπε...

Ε, μην το λες... κάτι μας νοιάζει και μας εδώ. :-)
Χρόνια καλά και όμορφα φίλε μου. Μία καραμελίτσα πορτοκάλι θα την πάρω, ευχαριστώ πολύ.
Πάντα με υγεία.

Καλό ΣΚ.

Παπαρούνα είπε...

βεγγαλικά πυρ!
:)

0comments είπε...

Alberichιε thanx!
cuentos_nat γκράθιας!
Citronella Θενξ! Οι αληθινές γιορτές είναι στο Βορρά στις εξοχές με τους φίλους (ανα και εψές κάτι καταφέραμε κι εδώ χάμου).
mindstripper το ξέρω βρε. Απλά ψαρεύω κανα γλυκόλογο. Ευχαριστώ για τις ευχές και σε στέλνω ένα καραμελομένο πορτοκάλι.
Μπουμ! παπαρούνα Μπουμμμ!!

Πληρωμένη πένα είπε...

και χρόνια πολλά λοιπόν

Mh Xeirotera είπε...

Pantos kalytera toksotis para skorpios- einai pio esiodoksh fisi. Omos sto grapsimo ta pai kalytera o skorpios logo kripsinias :) xronia polla!

0comments είπε...

Πληρωμένη πένα + MhXeirotera
thanx guyzz!!
MhXeirotera πολλά μπορεί να είμαι αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς δεν είμαι κρυψίνους. Λες να μην είμαι σκορπιός και να έκανε πλάκα η μαμά;

maria_pin είπε...

Xμμ.. τελευταία μου γεννήθηκε η υποψία οτι είσαι ο Τ.ιτ ( ψέματα, που να το φανταστώ εγώ από μόνη μου- κάτι της ξέφυγε της Νατ. στο Calle Drama). 'Εχω βέβαια χρόνια να σε δω, αλλά άσε να σου ευχηθώ με την ευκαιρία χρόνια πολλά, και καλά, και ποιός ξέρει? Μπορεί κάποτε..
Καλή τύχη λοιπόν..

0comments είπε...

Ευχαριστώ maria_pin κι εσύ να χαίρεσαι το παιδί σου.
Να 'σαι καλά Μάθιου!

Rodia είπε...

Χρόνια Πολλά και Καλά και πολύ πολύ Χαρούμενα!
..εδώ θα έπρεπε να γιορτάζει το νικνέημ, αλλά θα ήταν πολύ κουραστικό για σένα..
(το «μηδέν σχόλια» γιορτάζει καθημερινά βλέπεις)

:-)))))))))))))))

Filotas είπε...

Με έφαγε ο Firefox session saver και μόλις τώρα είδα το ποστ!
Πολύχρωμος amig0!:-)

cuentos_nat είπε...

εγω μονο ειπα χρονια πολλα στον Τ.ιτ, δεν ειπα ποιος ειναι.Μη μου καταλογιζετε πραγματα,α!
φιλια