Τρίτη, Αυγούστου 23, 2005

ΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ;

"Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες"
Πόσο όμορφα είναι τα ποιήματα! Συμπυκνωμένα νοήματα, πίνακες, που πέρα απ' την αισθητική τους αξία, οδηγούν το μυαλό μας σε μονοπάτια παράξενα, δύσβατα ενίοτε, αλλά όμορφα.
Να τιμούμε αυτούς, που "στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες"
Να τους τιμούμε. Είπε κανείς όχι. Εδώ τιμούμε άλλους κι άλλους....
Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα. Τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε Θερμοπύλες;
Θερμοπύλες = Ιδανικά θα μου πεις. Εντάξει, αλλά τι είδους; Γιατί αν κοιτάξουμε γύρω μας, θα δούμε ότι όλοι οι συνταξιδιώτες μας όλο και κάτι .... φυλάν.
Έτσι το συμπαθές τοπωνύμιο, μεταμορφώνεται σε κάτι τόσο γενικό και ακαθόριστο, όπως ας πούμε η λέξη "Χρώμα", "Δημοκρατία" ή "Ελευθερία".
Αλλά ας ασχοληθούμε λίγο, με τους ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε τον αέρα αυτού του καημένου πλανήτη. Κι ας αρχίσουμε απ’την τρυφερή ηλικία.
Στο δημοτικό σχολείο, το χρίσμα των Θερμοπυλών παίρνουν: Η πατρίδα, η θρησκεία κι η οικογένεια, με τα δύο πρώτα να τερματίζουν με διαφορά στήθους. Μεγαλώνοντας όμως, ορισμένοι ανακαλύπτουν κι άλλες σπουδαίες Θερμοπύλες και αξιολογούν τα πράματα ανάλογα... Ο μέσος άνθρωπος, συνειδητοποιώντας τη μοναξιά στο ταξίδι του, κλείνεται όλο και περισσότερο στο καβούκι, που συντελεί κυρίως ο εαυτός του και το άμεσο περιβάλλον του. Έτσι πρώτες στη σειρά εμφανίζονται έννοιες όπως η "Κονόμα" ή η "καριέρα", αφήνοντας πολύ πίσω ή πνίγοντας πολλές φορές άλλες όπως η φιλία ή η αλληλεγγύη.
Αλλά ας μη μπλεχτούμε σε ηθικοπλαστικές συζητήσεις κι ας προσπαθήσουμε ξανά, να ανιχνεύσουμε τις Θερμοπύλες, όπου κι αν βρίσκονται αυτές.
Για τον πιστό, η θρησκεία του.
Για τον οικογενειάρχη, η οικογένειά του.
Για τον οπαδό, η ομάδα του ή το κόμμα του.
Για τον γιάπη, το Μαρτίνι του κι ο τίτλος του Εξέκιουτιφ.
Για την κοκέτα η κόμμωση της.
Για τον επιστήμονα, το γνωστικό του αντικείμενο.
Για τον πολιτικό, η καριέρα του κ.ο.κ
Με δύο λόγια, αξίες για τις οποίες, ο καθένας θα έδινε τα πάντα.
Ναι αλλά ο ποιητής μιλάει για υψηλά ιδανικά, όχι για μαρτίνι και κομμώσεις! Δε διαφωνώ. Για ρωτήστε όμως και τους άμεσα ενδιαφερόμενους ;
Για τον γιάπη, παράδειγμα, η ελιά του Μαρτίνι του κι ο τίτλος του Εξέκιουτιφ, είναι η πεμπτουσία του στυλ, το νόημα της ζωής, όμορφα λουλούδια σ' έναν άσχημο βούρκο άξεστων χωριαταρέων. Είναι τα υψηλότερα ιδανικά. Κάτι σαν γκλάμουρ Θερμοπύλες
Ο πιστός για την διάδοση της θρησκείας της αγάπης, θα φτάσει μέχρι το φόνο.
Ο επιστήμονας πιστεύει ότι χωρίς τις ανακαλύψεις του θα ζούσαμε στις σπηλιές.
Η κοκέτα, στη βλακεία της, σου παραθέτει το επιχείρημα του ωραίου σ' έναν κόσμο άσχημο κι ο οικογενειάρχης φοράει τα όπλα του προστάτη του κοινωνικού κυττάρου.
Ο Α πολιτικός θεωρεί ότι μπορεί να διαχειριστεί την εξουσία καλύτερα από τον Β, και σε καλεί να τον στείλεις στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια για το συμφέρον σου και για το καλό της πατρίδας.
Μια γνωστή μου προχτές που συζητούσαμε, μου είπε ότι με λίγη σκέψη, μπορείς να βρεις επιχειρήματα να στηρίξεις ακόμη και το πιο απίθανο πράγμα. Για σκεφτείτε λίγο! Οι "φιλελεύθεροι" ονομάζουν "ελευθερία" την ασυδοσία του κεφαλαίου, ενώ οι "παραδοσιακοί κομουνιστές" την ασυδοσία της υπέρτατης αρχής, του κόμματος και οι χριστιανοί την σκλαβιά των απίστευτα καταπιεστικών κανόνων της εκκλησίας.
Τιμή λοιπόν σ' όλους αυτούς που μάχονται για την "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"
Τιμή σ' ολους αυτούς που φυλάνε Θερμοπύλες, όμως .....
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ;

10 σχόλια:

Γεώργιος Χοιροβοσκός είπε...

Οι Βάρβαροι περάσανε τίς Θερμοπύλες
ακόμη πιο χειρότερα
Οί Bάρβαροι φρουρούν τίς Θερμοπύλες
κι έχουνε μάθει δυστυχώς και Ελληνικά!

Αγαπητέ, το ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει αλλάξει στις Θερμοπύλες για αυτό δεν μπορούμε να τις βρούμε εύκολα...άλλο τα εκατομμύρια ιδεών των βαρβάρων και άλλο οι 300 του Λεωνίδα(όχι αυτού με τις ψησταριές).

Καλό Χειμώνα!

0comments είπε...

# julia - ΟΥΠΣ!!

# Γεώργιε Χοιροβοσκέ - Χωρίς να θεωρώ πανάκεια το αμιγώς ελληνικό μιας και το "Βάρβαρο" είναι ηθικό κι όχι εθνικό, συμφωνώ μαζί σου. Καλό χειμώνα! (Αν κι εγώ ελπίζω σε κανα μπανάκι ακόμα)

. είπε...

έτσι όπως το θέτεις, θα το έβλεπα στο μικρόκοσμο του καθένα απο μας: ο καθείς έχει τις θερμοπύλες του και τους 300 του να τις φυλάνε. το θέμα είναι ότι καμιά φορά ούτε οι προσωπικοί μας 300 είναι αποτελεσματικοί. ή δεν ξέρουμε να αυτό που φυλάνε είναι θερποπύλες...

0comments είπε...

# marilina
Ευπρόσδεκτο το λιθαράκι σου

mn8 είπε...

Οι Θερμοπυλες,ε;

Δεν υπαρχουν οι Θερμοπυλες. Το μονο που υπαρχει ειναι η τρελα που ο καθενας μας κουβαλαει στο κεφαλι του, και φυσικα νομιζει οτι ειναι και σωστο. Για τις "Θερμοπυλες" ολων των ειδων εχουν χαθει ζωες και ζωες στην ιστορια της ανθρωποτητας, οποτε καλα θα κανουμε να κανουμε πραξη εναν στιχο του Σωκρατη Μαλαμα: "Αλλοι δρομοι μας ενωνουν, κι αλλοι στα διλληματα"...

Depsorama είπε...

Θερμοπύλες είναι το αγνό ιδανικό, και εσύ ο Λεωνίδας που παλεύει αλτρουιστικά και τυφλά για την επιβίωση του.
Γι’αυτό και χαίρουν και είναι άξιοι τιμής.
Όλα τα υπόλοιπα, δεν είναι Θερμοπύλες καλέ μου, και δεν είναι με καμία φαντασία Λεωνίδες και 300 αυτοί που τις υπερασπίζονται.
Μην αναγάγεις λοιπόν την κοκέτα και τον εξέκιουτιφ και την λοιπή πλέμπα σε δυσθεώρητα ύψη. Αυτά, είναι για τους λίγους και σπάνιους.
Γι΄αυτό και τους γράφει και η ιστορία άλλωστε.

0comments είπε...

# mn8
"Δεν υπαρχουν οι Θερμοπυλες. Το μονο που υπαρχει ειναι η τρελα που ο καθενας μας κουβαλαει στο κεφαλι του, και φυσικα νομιζει οτι ειναι και σωστο."
Μάλλον κάτι τέτοιο παίζει.

# Despoina
"Θερμοπύλες είναι το αγνό ιδανικό"
Τι πιο αγνό μεγάλο και άδολο ιδανικό για τον χριστιανό απ' το να διαδώσει το "φως" το αληθινό. Κι όμως οι εγκληματικές σταυροφορίες είχαν θεωρητικά αυτόν τον σκοπό.
"Μην αναγάγεις λοιπόν την κοκέτα και τον εξέκιουτιφ και την λοιπή πλέμπα σε δυσθεώρητα ύψη."
Σε καμιά περίπτωση. Απλά προσπαθώ να μπω στο μυαλό του καθενός.
"Αυτά, είναι για τους λίγους και σπάνιους.Γι΄αυτό και τους γράφει και η ιστορία άλλωστε."
Το ποιούς γράφει τελικά η ιστορία, καλή μου Δέσποινα, είναι μια πολύ μεγάλη "ιστορία".

Depsorama είπε...

Χμμ ναι, αυτό ειδικά είναι μεγάλη ιστορία..
Για γράψε ένα ποστ πάνω σ'αυτό.. Είναι κάτι που με απασχολεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό..

Αστραδενή είπε...

Στις Θερμοπύλες πας για κάποιο λόγο και μένεις για έναν διαφορετικό.Σε θυμούνται για τον πρώτο λόγο και συνήθως αγνοούν τον δεύτερο.

mn8 είπε...

Η ιστορια συνηθως γραφει τα μεγαλυτερα καθικια του κοσμου, εκτος ελαχιστων εξαιρεσεων... Το θεμα ειναι το πως στα περναν, οταν πχ μαθαινεις για τον Μ.Αλεξανδρο οτι "με την γνωση και την παιδεια κατεκτησε οσα κατεκτησε"... Ας γελασω...